De BTW aangiften over het derde kwartaal zijn allemaal ingediend, Q4 is bijna op de helft, de schappen van de winkels liggen vol met kerstversieringen, bedrijven zijn bezig met het samenstellen van de kerstpakketten voor het personeel en de relatiegeschenken voor de leveranciers en de klanten worden ook uitgezocht. In deze blog geef ik jullie tips om ervoor te zorgen dat de kosten van de relatiegeschenken zakelijk aftrekbaar zijn.
Wat is eigenlijk een relatiegeschenk?
Een relatiegeschenk is een incidenteel geschenk dat je als ondernemer geeft aan bestaande relaties. Dit kan zowel een klant als een leverancier zijn. Het personeel hoort hier dus niet bij. Indien je een geschenk geeft om nieuwe klanten binnen te halen valt dit onder acquisitiekosten en dat zijn reguliere aftrekbare bedrijfskosten.
Maar zijn relatiegeschenken aftrekbaar als zakelijke kosten?
Hoe flauw het ook klinkt, maar dat is afhankelijk van wat je geeft. Als je een fles wijn of bijvoorbeeld een fles champagne geeft valt het relatiegeschenk onder “representatiekosten” en zijn deze beperkt aftrekbaar. Geef je iets wat niet onder de categorie voedsel of drank valt dan zijn de kosten volledig aftrekbaar als zakelijke kosten.
En hoe zit het dan met de BTW?
Dat is afhankelijk van de waarde van het geschenk en aan wie je het relatiegeschenk geeft.
De hoofdregel is dat als het totaalbedrag per ontvanger per jaar niet meer bedraagt dan € 227 (exclusief BTW), je de BTW terug mag vorderen. Het maakt hierbij niet uit of de ontvanger een ondernemer, een particulier of een niet BTW-plichtige ondernemer is.
Indien het totaalbedrag meer is dan € 227 (exclusief BTW) per jaar per ontvanger is de vraag die je moet stellen de volgende: als de ontvanger van het relatiegeschenk het zelf gekocht zou hebben zou hij dan recht hebben op BTW teruggaaf? Is het antwoord hierop nee dan mag je de BTW niet terugvorderen. Stel je geeft een SUP board cadeau aan een klant die advocaat is. De advocaat zou, als hij het SUP board zelf gekocht zou hebben, deze niet als zakelijke kosten kunnen opvoeren en dus ook geen BTW kunnen terugvorderen. In dit geval is de BTW van het relatiegeschenk dus niet aftrekbaar.
Oké so far so good….
Als we bovenstaande allemaal hebben vastgesteld komt er nog een belangrijk aandachtspuntje. Je moet namelijk ook man en paard noemen. Dus voor wie is het relatiegeschenk bestemd. Op deze wijze kan de inspecteur namelijk gegevens verzamelen om vast te kunnen stellen of de BTW aftrekbaar is. Als je geen man en paard noemt dan heb je sowieso geen recht op teruggaaf van de BTW.
Dus als je accountant de volgende keer om man en paard vraagt bedenk dan dat hij of zij dat doet om voor jou als ondernemer het maximale fiscale voordeel eruit te halen.
Vragen over de aftrekbaarheid van relatiegeschenken of over de teruggaaf van BTW neem gerust contact met ons op.